Betere besluiten JA of NEE?

In het boek “Ja of Nee?” geeft Spencer Johnson een systeem om ‘JA’ te zeggen tegen wat werkt en ‘NEE’ tegen wat niet werkt.  Dit systeem raadpleegt aan de ene kant je hoofd en aan de andere kant je hart. Een perfecte combinatie om betere besluiten te nemen zou je denken.

intuitieve ontwikkeling

Om dit systeem van hoofd en hart toe te lichten maakt Johnson gebruik van een parabel van een jongeman die met anderen een trektocht maakt onder leiding van een gids. Dit is een nogal dun verhaal waarin de jongeman iedere keer een stapje verder komt omdat elk van de medereizigers hem een stukje van de puzzel geeft. Je voelt hem als het ware aankomen ook als je geen gebruik maakt van je intuitie.

Het systeem van het hoofd is een logische: maak een lijst van afwegingen en geef cijfers aan het belang van elk punt dat je hebt opgeschreven. Vaak weet je onderaan de streep wel wat je wil kiezen, ook al geeft de keuze die je wil minder punten dan de andere.

Het systeem van het hart dat hij beschrijft is echter zo ingewikkeld dat ik daar niet goed uit kwam.

Vooral de vraag aan je hart: “Wie hou je voor de gek?” is een merkwaardige, want bij een antwoord op zo’n komt vaak je ego om de hoek kijken. Natuurlijk hou je jezelf niet voor de gek.

Toch??

Of doe je dat wel??

Help! Wie houdt wie voor de gek?

De andere vragen die hij stelt zijn wel degelijk zinnig om tot een betere beslissing te komen.

  • Is dit iets wat je werkelijk wil?
  • Heb je hier behoefte aan?
  • Welke keuzemogelijkheden heb ik?
  • Waarom word ik bang?

Vertrouw op je intuitie en blijf in contact met je logische denken. Dat is wat je er uit kunt halen als je het boek op die manier leest. Eerst intuitie en dan denken. Niet eerst je hoofd te gebruiken en dan je hart te raadplegen zoals Johnson propageert in dit systeem. Dat lijkt me een beetje tijdverspilling omdat je dan eerst teveel gaat nadenken. En je denken is meestal niet in voor nieuwe richtingen. Dan krijg je het gevaar dat wat je altijd hebt gedaan je nu ook weer krijgt. En dat willen we nu net niet als we betere besluiten willen.

Al met al een boek waar je zeker iets kunt uithalen om beter te vertrouwen op je intuitie bij het nemen van besluiten. Lees het op een  manier die bij je past.

Wil je ook leren om meer te vertrouwen op je intuitie? Volg dan mijn avonden intuïtieve ontwikkeling (zie Oefenavonden intuitieve ontwikkeling ). Deze avonden gaan over verschillende onderwerpen en ‘Betere Besluiten’ is er één van.

Wil je het boek zelf lezen?

(Ik ben affiliate partner van Bol en krijg een kleine vergoeding als je via deze link iets bestelt.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *