Chakra theorie

Chakra’s

Het woord chakra betekent schijf of wiel. Chakra’s zijn energiecentra die op verschillende plaatsen net boven het lichaam liggen.

Elke chakra is verbonden met in de buurt liggende organen. Daarmee beïnvloeden ze de gezondheid van deze organen.

Een chakra heeft ook bepaalde psychologische kenmerken in zich. Net als ervaringen en je persoonlijke voorgeschiedenis. Elke chakra beheert een stukje van je levensverhaal en heeft invloed op een bepaalde ontwikkelingsthema in je leven.

De chakra’s liggen in een denkbeeldige rechte lijn in het midden van het lichaam van beneden naar boven:

  1. Wortelchakra bevindt zich aan de basis van de wervelkolom. Thema: overleven en sexualiteit.
  2. Baarmoeder chakra bevindt zich tussen bekken en navel. Thema: creativiteit en voortplanting. Organen: dunnen en dikke darm, blaas en voortplantingsorganen.
  3. Zonnevlechtchakra bevindt zich ongeveer 2 cm onder de navel. Thema: identiteit, macht en kracht van je persoonlijkheid. “Dit is wie ik ben. Dit is zoals ik gezien wil worden.” Organen: lever, galblaas, milt, maag, alvleesklier, nieren en bijnieren.
  4. Hartchakra bevindt zich op het borstbeen ter hoogte van de tepels. Thema: liefde en mededogen. Hartsverbinding. Organen: pericardium (hartzakje dat het hart beschermt), thymus, longen.
  5. Keelchakra ligt ter hoogte van het strottenhoofd. Thema: expressie en communicatie. Organen: schildklier.
  6. Derde oog bevindt zich tussen de wenkbrauwen. Thema: diepe inzichten en bewustwording. Organen: ogen, oren, hypofyse, hypothamalus, onderkant van de hersenen.
  7. Kruinchakra ligt midden boven op het hoofd. Thema: verlichting en spirituele ontwikkeling. Organen: bovenkant van de hersenen.

Meer informatie: