gezondheids medium

Herstellen van stress

Stress en je hormoonspiegel

In de eerste proefles kwam het al even ter sprake: Als je stress hebt is je hormoonspiegel anders dan als je geen stress hebt.

Als je vermoeid bent doordat de stress je hormoonspiegel heeft omgegooid, dan moet je er voor zorgen dat die zich weer kan herstellen.

Je neemt hiervoor de volgende stappen:

Ga na elke activiteit plat liggen.

Dan niet op je telefoon kijken, een boek lezen of een andere activiteit doen, maar rustig liggen en voelen hoe je benen en je lichaam aanvoelen. Heb je ergens stress of voel je ergens vermoeidheid? Laat dat dan via je voeten wegstromen.

Wat doet je hoofd? Ben je aan het piekeren? Of nadenken wat je allemaal nog moet doen? Laat je gedachten uit je hoofd lopen als zand uit een zandloper.

Het plat liggen is om je lichaam bewust te laten wennen aan activiteit en rust.

Drink voor je plat gaat liggen een glas water om de afvalstoffen af te voeren. Ben je geneigd in slaap te vallen? Zet dan als je gaat rusten de wekker op 15 minuten.

Afwisseling

Doe in je vrije tijd vooral dingen die zo weinig mogelijk lijken op je werk. Werk je veel met je hoofd? Ga dan in je vrije tijd bewegen met je lichaam.

Maak een duidelijke overgang van werk en vrije tijd. Laat je zorgen ergens onderweg van je werk naar huis in de berm belanden.

Ga na waar je het meeste van opknapt en doe dat in je vrije tijd. Soms moet je echt jaaaaren terug in de tijd om dat te vinden omdat je de laatste jaren vervreemd bent geraakt van wat je leuk vind.

Mensen die overbelast raken doen in hun vrije tijd meestal iets waar ze juist niet opknappen: werk mee naar huis nemen, voor de tv hangen, niet meer naar een (sport)vereniging gaan.

Geniet!!!

Geen multitasking. Doe één ding tegelijk met alle aandacht die je kunt geven.

Geniet van alles wat je doet, of dat nu eten is of afwassen.

Ga zoveel mogelijk naar buiten, ga minimaal 1 keer per dag wandelen in de natuur, ga buiten zitten als de zon schijnt.

Zorg voor een prikkelvrije omgeving. Ga dus geen boodschappen doen in de supermarktspits.

Doe zo vaak mogelijk iets leuks voor jezelf. Verwen jezelf eens met een massage of een bezoek aan de sauna.