gezondheids medium

Hoeveel energie heb je op voorraad?

Virtuele energiemeter

Om te weten hoeveel energie je hebt om een bepaalde activiteit te doen kun je gebruik maken van een virtuele energiemeter.

Zoals je misschien op mijn website hebt kunnen lezen, heb ik een aantal jaar ook getobd met chronische vermoeidheid. Als je een dag hebt waarop je je een beetje energiek voelt dat doe je snel teveel en lig je vervolgens weer dagen als een vaatdoek op de bank.

Op een gegeven moment heb ik aan mijn lichaam om een seintje gevraagd als ik dreigde over mijn energiegrens heen te gaan. Hieruit is de energiemeter ontstaan. Zo kon ik op elk moment van de dag ‘bekijken’ hoeveel energie ik nog had en wat ik nog aan activiteiten zou kunnen doen.

Zo plaats je de meter:

❶  Doe een ontspanningsoefening

Bijvoorbeeld de Aardings en Afschermingsoefening die je kon downloaden uit de webshop.

Visualiseer een energiemeter

Plaats die energiemeter ergens op je lichaam. Meestal is een handige plek in de buurt van je navel, zo’n 5 cm van je lichaam.
Op deze energiemeter kun je aflezen hoeveel energie je nog hebt. Je kunt misschien zien, of weten of voelen hoeveel de meter aangeeft.

Stel de meter in op je lichaam

Probeer uit te vinden op welk percentage de grens ligt tussen: nog voldoende energie om de rest van de dag door te komen en uitgeput op de bank moeten liggen omdat het echt niet meer gaat.

Je kunt de meter instellen op 0% is helemaal leeg en 100% is overvol. Je kunt je eigen cijfers gebruiken.

Soms geeft de meter het energieniveau aan dat je nog kunt gebruiken. Soms geeft hij het niveau aan van de energie die nog voor je hele lichaam ter beschikking staat. Let dan op: Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren, je organen hebben energie nodig om te kunnen werken. Zoek dan uit tot welk energie niveau jij kunt gebruiken.

 

Krijg inzicht in de meter

Probeer met behulp van de volgende vragen inzicht te krijgen in je stand van de meter:

  • Hoeveel energie heb je ’s morgens nodig?
  • Hoeveel energie heb je na je ontbijt over?
  • Als je plat op de bank/bed gaat liggen, hoe vol is je energie meter daarna?
  • Hoeveel energie heb je in je meter nodig om je lichaamsprocessen op orde te houden?
  • Wanneer moet je opladen?