Soorten honger

Je kent dat wel. Je loopt langs de bakker die net vers brood uit de oven haalt en je krijgt honger. Maar je hebt net je ontbijt op!

 

bakker

Je kunt gewoon geen honger hebben, maar je neus zorgt er voor dat je zin in brood krijgt.

Zo zijn er 7 verschillende  soorten honger. Honger die getriggerd wordt door iets of iemand.

Hou vandaag eens bij wanneer je honger krijgt en wat voor soort honger dat is.

De volgende les gaan we dan in op wat je aan deze vormen van honger kunt doen.

Honger van je maag

Het knorren van je maag, veel mensen schamen zich er voor als anderen horen dat je honger hebt. Wie al een tijdje niets gegeten heeft krijgt een soort maagkramp en rommelende geluiden uit je buik. Daarbij kun je je trillerig gaan voelen, een licht gevoel in je hoofd of hoofdpijn krijgen. Ook je humeur kan ineens de peilloze diepte ingaan. Je wordt onuitstaanbaar als het lang duurt.

Honger van je neus

Het zojuist gebakken brood effect. Er zijn geuren die gewoonweg onweerstaanbaar zijn, brood, oliebollen, friet, gebakken vlees. Vaak heeft het ook iets te maken met je jeugdherinneringen. Bakte je moeder altijd lekkere cake, dan roept de geur ook een bepaald gevoel op. Koffie?

Geuren worden heel snel en goed gekoppeld aan een herinnering of gevoel.

Honger van je mond

Het is een verlangen naar een bepaalde sensatie in je mond. De sensatie van langzaam smeltende chocola bijvoorbeeld of de knapperige korst van een hard bolletje met zachte kaas.

Honger van je lichaam

Deze vorm van honger is het moeilijkste te herkennen. Je lichaam heeft behoefte aan voeding, bijvoorbeeld omdat je bloeddruk te laag is of te hoog, je suikerspiegel is te laag of te hoog.

Je voelt lichaamshonger doordat je je wazig voelt of een gebrek aan energie hebt. Je hebt een tekort aan bepaalde stoffen en daar reageert je lichaam op met een honger gevoel. Een gebrek aan water valt ook in deze categorie van lichaamshonger.

Honger van je gedachten

Onze gedachten blijven aandringen om iets te eten. Volledig bezig met wat ga ik wanneer eten? Neem ik een toetje of niet? Ik heb hard gewerkt dus ik verdien wel een portie chips.

Honger van je hart

Emoties zorgen er voor dat je iets wil eten. Chocola bij een gebroken hart, patat met veel mayo bij woede, een glas alcohol als je gestrest bent.

Honger van je ogen

Je ziet een mooi plaatje van eten en je krijgt honger. Snoepgoed is niet voor niets lekker fel gekleurd. Als je een pot met dropjes op je bureau hebt staan dan is die sneller op dan als hij in de kast staat.

koeken