Stress en afvallen

Bij het ervaren van stress krijg je een vecht, vlucht of bevriezen reactie. Hierdoor worden bepaalde gedeeltes van je hersenen op non-actief gezet, omdat je die in een stressvolle situatie niet nodig hebt.

Steeds meer onderzoek wijst er op dat stress een grote rol speelt in het aankomen in gewicht. Veel mensen gaan eten om zich gelukkiger te voelen tijdens of na een stressvolle periode, vooral zoet en vet is dan favoriet.

Zebra & Leeuw

Leren bijvoorbeeld, of plannen. En ook eten. Vergelijk het met een zebra die achterna gezeten wordt door een leeuw. Zebra denkt ook niet aan het leren van een andere taal of rustig grazen als hij zo meteen misschien de lunch van mijnheer Leeuw is. Als zebra tot rust komt, mijnheer Leeuw is weg, dan kan hij weer eten. Dan gaat hij veel eten, want hij heeft energie nodig en hij weet nooit wanneer hij weer zonder gevaar is.

Bij ons werkt dat precies zo. In het gedeelte van het brein dat gaat over stress (reptielenbrein) worden de stressgerelateerde emoties, gedachten en gedrag geregeld. Emoties als angst, beloning en ondervoeding/uithongering worden hier geregeld.

Stress & Chocola

Wanneer dat gedeelte van de hersenen stress ervaren gaan alle drie deze delen je aanzetten tot overeten en dus ook gewichtstoename. Want Zebra rent weg voor mijnheer Leeuw en hij gebruikt daarmee veel energie. Wij zitten vast achter ons bureau als onze baas brullend binnen komt. Zo gebruiken we tijdens de stress over het algemeen maar weinig energie om te rennen. Maar gaan toch voor de bijl voor dat lekkere stuk chocola om onszelf te troosten.

We weten rationeel precies wat we moeten doen – niet teveel suikers – , maar onze hersenen zijn in de stressmodus geschoten en die sturen elementaire behoeftes ons lichaam in: “Eet meer!” , “Neem suikers!” , “Doe zuinig aan met energie!”

Je weet het maar je lichaam is sterker.

Hierdoor is het belangrijk om in de periode waarin je een gezond gewicht wil bereiken, je stress je lichaam uit te werken. Vandaar dat er in de eerste lessen veel aandacht is voor stressreductie, meditatie en bewust eten.

Activiteiten deze week

De komende 3 dagen ga je aan de slag met ontspannen en het voelen van je lichaam.

Doel: Bewust worden van de stress in je lichaam.

Aardings meditatie

Doe de aardingsmeditatie elke dag ’s morgens en/of ’s avonds. Je zult merken dat je rustiger wordt, beter bestand bent tegen suikers en de emoties van anderen niet zo zwaar meer op de maag liggen.

Hier Meditatie om te aarden vind je meer achtergrond informatie over Aarden en Afvoeren.

Ga naar de meditatie via deze link: Aarden en Afvoeren (mp3)

 

Voel je stress

Doe de volgende oefening een paar keer deze week en kijk of er verschil is tussen de ene of de andere keer.

Misschien is er ook verschil in stress als je net de aardingsmeditatie hebt gedaan.

Waar krijg jij stress van?

Ga naar de les over stress voelen: Voel je stress