gezondheids medium

Stress en vermoeidheid

Stress in je lichaam

Als je stress hebt in je lichaam dan gaan er allerlei processen aan de gang die veel energie kosten. Bijvoorbeeld wordt de adrenaline- en cortisonespiegel uit balans gehaald.

Het is dus belangrijk dat je inzicht krijgt in wat je stress oplevert. Dat kan een lichamelijk probleem zijn (vitamine tekort bijvoorbeeld), een psychisch probleem (lastige baas), een omgevingsprobleem (ongezond huis) of een spiritueel probleem (je bent niet bezig met dingen waar je je eigenlijk mee bezig zou moeten houden).

In de cursus “Meer Energie door te luisteren naar je lichaam” zoek je al deze gebieden uit. In deze proefles een oefening om te ervaren wat ontspanning met je doet en waar je fysieke stress ervaart in je lichaam.

Stress heeft ook invloed op je gewicht.

Steeds meer onderzoek wijst er op dat stress een grote rol speelt in het aankomen in gewicht. Veel mensen gaan eten om zich gelukkiger te voelen tijdens of na een stressvolle periode, vooral zoet en vet is dan favoriet.

We weten rationeel precies wat we moeten doen – niet teveel suikers – , maar onze hersenen zijn in de stressmodus geschoten en die sturen elementaire behoeftes ons lichaam in: “Eet meer!” , “Neem suikers!” , “Doe zuinig aan met energie!”

Maar eerst iets anders:

Als je hoogsensitief bent

Als je hoog sensitief bent neem je onbewust vaak emoties en pijn van anderen op. Hoog sensitief betekent heel kort gezegd dat je bijvoorbeeld gemakkelijk emoties van andere mensen voelt of weet wie er belt nog voor je het nummer op je telefoon hebt gezien.

Deze emoties van anderen neem je op in je lichaam en ze  worden verteerd door of in de omgeving van de fysieke maag. Daarom het is belangrijk dat je goed contact maakt met de aarde, jezelf beschermt tegen het opnemen van emoties van anderen en de niet te verteren stukken uit je maag naar de aarde afvoert.

Hieronder vind je een meditatie waarmee je contact kunt maken met de aarde en alles af te laten vloeien.

Meditatie Aarden

Om te leren waar de stress in je lichaam het best voelbaar is de les “Voel je stress”.

Voel je stress

Doe de volgende oefening een paar keer deze week en kijk of er verschil is tussen de ene of de andere keer.

Misschien is er ook verschil in stress als je net de aardingsmeditatie hebt gedaan.

Ga naar de les over stress voelen: Voel je stress