Stress en vermoeidheid

Stress in je lichaam

Als je stress hebt in je lichaam dan gaan er allerlei processen aan de gang die veel energie kosten. Zo wordt bijvoorbeeld de adrenaline- en cortisonespiegel uit balans gehaald.

Bij het ervaren van stress krijg je een vecht, vlucht of bevriezen reactie. Hierdoor worden bepaalde gedeeltes van je hersenen op non-actief gezet, omdat je die in een stressvolle situatie niet nodig hebt.

Het is dus belangrijk dat je inzicht krijgt in wat je stress oplevert. Dat kan een lichamelijk probleem zijn (vitamine tekort bijvoorbeeld), een psychisch probleem (lastige baas), een omgevingsprobleem (ongezond huis) of een spiritueel probleem (je bent niet bezig met dingen waar je je eigenlijk mee bezig zou moeten houden).

Zebra & Leeuw

Leren bijvoorbeeld, of plannen. En ook eten. Vergelijk het met een zebra die achterna gezeten wordt door een leeuw. Zebra denkt ook niet aan het leren van een andere taal of rustig grazen als hij zo meteen misschien de lunch van mijnheer Leeuw is. Als zebra tot rust komt, mijnheer Leeuw is weg, dan kan hij weer eten en plannen.

Bij ons werkt dat precies zo. In het gedeelte van het brein dat gaat over stress (reptielenbrein) worden de stressgerelateerde emoties, gedachten en gedrag geregeld.

Want Zebra rent weg voor mijnheer Leeuw en hij gebruikt daarmee veel energie. Wij zitten vast achter ons bureau als onze baas brullend binnen komt. Zo wordt de adrenalinespiegel hoger en zitten we vastgevroren achter ons bureau, terwijl we eigenlijk zouden willen rennen.

Als onze hersenen in de stressmodus zijn geschoten sturen die allerlei elementaire behoeftes ons lichaam in: “Eet meer!” , “Neem suikers!” , “Doe zuinig aan met energie!”

Het is belangrijk dat je stress je lichaam uit te werken. Vandaar dat er in de eerste lessen veel aandacht is voor stressreductie, meditatie en bewust leven.

Activiteiten deze week

De komende 3 dagen ga je aan de slag met ontspannen en het voelen van je lichaam.

Doel: Bewust worden van de stress in je lichaam.

Aardings meditatie

Doe de aardingsmeditatie elke dag ’s morgens en/of ’s avonds. Je zult merken dat je rustiger wordt, beter gaat slapen en de emoties van anderen niet zo heftig meer binnenkomen.

Hier Meditatie om te aarden vind je meer achtergrond informatie over Aarden en Afvoeren.

Ga naar de meditatie via deze link: Aarden en Afvoeren (mp3)

 

Voel je stress

Doe de volgende oefening een paar keer deze week en kijk of er verschil is tussen de ene of de andere keer.

Misschien is er ook verschil in stress als je net de aardingsmeditatie hebt gedaan.

Waar krijg jij stress van?

Ga naar de les over stress voelen: Voel je stress