Voeding tegen pijn

Voeding tegen pijn

Bij (chronische) pijn denk je zelden aan voeding, maar voeding is best een belangrijke factor bij pijn.

Voeding beïnvloedt:

  • ontstekingen
  • de darmflora
  • het immuunsysteem
  • het zenuwstelsel en de
  • pijngewaarwording.

Een van de belangrijkste oorzaken van pijn zijn ontstekingen door een verstoorde darmflora.

Een verstoorde darmflora kan pijn in het hele lichaam veroorzaken. Bijvoorbeeld: pijn in het bekkengebied, spierpijn, gewrichtspijn, fibromyalgie, migraine en pijn in de onderrug.

Een verstoorde darmflora wordt vaak veroorzaakt door een allergie of intolerantie voor bepaalde voeding, zoals gluten, tarwe, koemelk (maar dat kunnen ook andere voedingsmiddelen zijn).

Geraffineerde koolhydraten en suikers, vlees, vleesproducten, verzadigde dierlijke vetten, geraffineerde olie (margarine, dressings), gebakken en gefrituurde voeding, transvetten, te veel alcohol en voeding waar je allergisch voor bent, vergroten het aantal ontstekingen en verzwakken het immuunsysteem.

Andere voeding kan ontstekingsremmend zijn en dus pijn verminderen.

Ontstekingsremmend zijn bijvoorbeeld:

  • groenten (400 gr per dag)
  • fruit,
  • kruiden en specerijen als, gember, curcuma, knoflook
  • broccoli,
  • uien,
  • vette vis,
  • waterkers,
  • noten,
  • cacao,
  • olijfolie,
  • groene thee

Verder hebben de volgende supplementen een ontstekingsremmende werking:

  • Curcuma
  • Visolie, omega 3
  • Probiotica
  • vitamine C (vooral rozebottels)
  • Vitamine D
  • Magnesium (is een tekort dat vaak voorkomt)

Pendel dus uit waar je niet tegen kan en aan welke vitamines of mineralen je lichaam behoefte heeft.
Dit gaat heel gemakkelijk met een biotensor. Deze is in de webshop te koop.

Biotensor aanschaffen