gezondheids medium

Wat heb je op je lever?

Accu

Wanneer je te weinig reserve-energie in je accu (bijnieren) hebt dan wordt de vertering van je voedsel moeilijker. Je lever en je alvleesklier krijgen namelijk ook hun energie uit deze accu. Zie ook de les over bijnieruitputting.

Waaraan merk je dat?

Je lever en je spijsvertering gaan dan langzaam achteruit. Dat merk je doordat je vage klachten krijgt als:

  • boeren
  • vol gevoel na het eten
  • obstipatie of juist diarree
  • je hebt het gevoel dat je eten blijft ‘hangen’
  • ontlasting met onverteerde stukjes
  • brandend maagzuur

Er zijn drie typen van een verstoorde lever:

(zie De Uitputting voorbij, De Waal en Malefijt):

  1. De uitgeputte lever: de lever kan geen opbouwende taken meer uitvoeren
  2. Leverstagnatie: de lever voert bepaalde taken niet meer uit
  3. Leverhitte: de lever is als een vastgelopen motor en staat in vuur en vlam.

Als je de symptomen van deze 3 typen in algemene termen beschrijft dan levert:

  1. de uitgeputte lever lichamelijke klachten als problemen met de ogen, gewrichten, spieren, langdurige ontstekingen.
  2. de leverstagnatie obstipatie, zwaar gevoel/prop in de buik, overgevoeligheid voor voedsel (melkproducten, noten, chocolade), stemmingsproblemen
  3. de leverhitte vurige problemen, migraine, maagzuur, zweten, woede aanvallen, overgevoeligheid voor voedsel (scherpe kruiden, rood vlees, histamine rijk)

 

De vicieuze cirkel

Als je spijsvertering achteruit gaat, dan neem je onvoldoende goede voeding op, wordt je accu niet meer opgeladen, loopt de effectiviteit van je lever- en alvleeskliersysteem terug, neem je onvoldoende voeding op, enz. enz.

Wat kun je er aan doen?

Vermijd:
  • alcohol, tabak
  • chocola, koffie, cola, zwarte thee
  • suiker
  • scherpe kruiden en specerijen
  • gebakken, gefrituurd, gewokt, gerookt voedsel
  • kant en klare maaltijden, sauzen, soepen, pakjes
  • voeding met chemische toevoegingen
  • voeding uit blik, diepvries, pot.

Door het eten/drinken van dit type voeding krijg je eerst een oppepper, maar daarna wordt er energie onttrokken aan de lever en je bijnier-accu.

Eet biologisch en bitter
  • minimaal 300 gram groente en 200 gram fruit
  • kies bittere smaken, die helpen je lever gifstoffen onschadelijk maken. Bijvoorbeeld artisjok, andijvie, witlof, biet, rammenas.
  • kies kiemgroente als broccolispruiten, alfalfa, radijs, tarwegras
  • kies kruiden als kurkuma (ontstekingsremmend), gember (verwarmend), knoflook (ontstekingsremmend).
  • kies voeding waarin omega-3 en omega-9 vetzuren zit als olie van walnoten, lijnzaad, hennepzaad, olijfolie, raapzaadolie, echiumolie en kies ook voor vette vis (haring, zalm, makreel, sardines), zeewier. Liefst biologisch geteeld of wild.
  • stoof, smoor, stoom je groenten.
Let op je stressniveau en energieniveau
  • Hoe je stress niveau in de gaten door een stressmeter te plaatsen of een energiemeter. Zie de les over het plaatsen van een energiemeter.
“Welke honger heb ik?”
  • Eet alleen als je echt maaghonger hebt en eet niet als je emotioneel bent. Zie de lessen over eten en emoties en soorten honger.
  • Eet voedsel dat aangenaam is voor je zintuigen, om naar te kijken, te ruiken, te voelen, te proeven. Eet bewust. Zie de les over bewust eten.
Iets op je lever hebben

Het spreekwoord geeft al aan dat je lever vatbaar is voor emoties. De Chinese geneeskunde geeft als oorzaak van veel leverproblemen onverwerkte emoties. Dat kan bijvoorbeeld vastgehouden ‘woede’ zijn, ontevredenheid, frustratie.

Probeer eens anders met emoties om te gaan. Ga bijvoorbeeld mediteren of doe regelmatig de aardings- en afschermingsmeditatie uit de beginles.

Ontgifting door de warm waterkuur

Neem 1 liter gefilterd of koolzuurvrij bronwater en laat dit 20 minuten koken op een laag pitje. Hierdoor wordt de warmte goed opgenomen in het water.

Deze warmte is goed voor de lever om te helpen ontgiften. Andere ontgiftingstoevoegingen zijn: een beetje gemberwortel of kurkuma toevoegen.

Giet het kokend hete water in een thermoskan en drink het verdeeld over de dag.

uit: De uitputting voorbij, Marijke de Waal Malefijt & Tessa Gottschal